10 października to Światowy Dzień Owsianki. A powszechnie wiadomo, że owsianka to świetny pomysł na fit śniadanie lub kolację. Co więcej, można ją przygotować na wiele sposobów i codziennie odkrywać ją na nowo. Owsianka uznawana jest za zdrowy i pożywny posiłek ponieważ zawarte w niej płatki owsiane są źródłem białka i korzystnych aminokwasów. Porcja płatków owsianych to także świetne źródło witaminy B6 (odpowiedzialnej za koncentrację i zapobieganie anemii), witaminy B1 i kwasu pantotenowego (dobre na skórę, włosy i paznokcie, mogą również zapobiegać zmęczeniu). Ponadto owsianka jest świetnym źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit oraz usprawnia proces trawienia. Owies zawiera także magnez i żelazo oraz dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe.
Tak naprawdę wspaniałych właściwości owsianki można by wymieniać wiele, jednak warto także wspomnieć o jej walorach smakowych. Nie każdy przepada za płatkami owsianymi, ale sposobów na owsiankę jest tak wiele, że łatwo można trafić w swój gust i polubić taki posiłek. Nasza dietetyk przygotowała propozycje owsianek na trzy sposoby dla tych, którzy nie lubią nudy w kuchni. Każdy z przepisów nie zajmie więcej niż 15-20 minut, dzięki czemu można przygotować smaczny posiłek wieczorem na kolejny dzień lub rano tuż przed wyjściem do pracy czy szkoły.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej mleko, miód, wsyp płatki owsiane i szczyptę soli. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, mieszając co jakiś czas, aby owsianka nie przywarła do garnka. Owsianka powinna być gęsta. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przełóż owsiankę do miseczki i posyp kawałkami mrożonego banana oraz borówkami. Na koniec polej pastą sezamową tahini i posyp nasionami chia lub orzechami (dobre tłuszcze).
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej napój migdałowy, wsyp płatki owsiane, słodzik i szczyptę soli. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przełóż owsiankę do miseczki. Posyp świeżymi lub mrożonymi malinami, posiekaną białą czekoladą i płatkami migdałów.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej mleko, miód, wsyp kakao, płatki owsiane i szczyptę soli. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, mieszając co jakiś czas, aby owsianka nie przywarła do garnka. Owsianka powinna być gęsta. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przełóż owsiankę do miseczki. Posyp kawałkami truskawek i wiórkami kokosowymi.
Każdy z przepisów można również modyfikować według indywidualnych preferencji. A czy wiesz, że owsiankę możesz także przygotować w wersji pieczonej lub jako ciasteczka owsiane? Taka propozycja sprawdzi się dla osób, które nie lubią płynnej konsystencji klasycznej owsianki. Płatki owsiane możesz także przygotować „na wytrawnie” – z mozarellą i pomidorkami, jako owsiany omlet lub szakszuka. Spróbuj różnych propozycji i znajdź swoją ulubioną.