29

Kwietnia

2022

Przepis na domowe bajgle z pastą z tuńczyka

Przepis na domowe bajgle z pastą z tuńczyka
Udostępnij:

Zdrowe i domowe wypieki, to idealny wybór dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni, a także chcą wiedzieć, co jedzą. Bajgle zapewne kojarzą nam się głównie z przysmakiem Nowojorczyków, ale ku zaskoczeniu przysmak ten pochodzi z naszego rodzimego Krakowa. 

Przygotowanie bajgli jest dość czasochłonne, gdyż ze względu na konieczność wyrośnięcia ciasta może trwać nawet od 2,5 do 3 godzin w zależności od wprawy. Mimo wszystko smak tych cieplutkich, domowych bułek z dziurką jest warty każdej minuty w kuchni. 

Składniki potrzebne do przygotowania bajgli: 

Składniki potrzebne do przygotowania bajgli: 
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • 4 g drożdży suchych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sezam
  • żółtko

Przygotowanie:

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy w garnku, rozpuszczamy w nim masło i cukier. Kiedy ostygnie i będzie ciepłe (niegorące) dodajemy drożdże i chwilę mieszamy.

Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól. Wlewamy zawartość z garnka i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrabiamy minimum 10 minut, aż będzie plastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy 1,5 godziny aż urośnie.

Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i robimy dziurkę w środku. Zakładamy na palec i kręcimy kilka razy wokół palca, aż otwór się powiększy. W garnku zagotowujemy wodę, zanurzamy na 1 sekundę bajgla, wyjmujemy i wycieramy ręcznikiem papierowym.

Smarujemy bajgla żółtkiem następnie posypujemy sezamem. Wkładamy w środek kieliszek posmarowany masłem lub oliwią i odwrócony do góry dnem, aby otwór się nie zamknął podczas pieczenia. Pieczmy w 200 stopniach przez 20 minut.

Do bajgla można dodać dowolne dodatki, zjeść bez niczego lub jako dodatek do innych dań. My proponujemy wypróbować przepyszną pastę z tuńczyka jej przygotowanie zajmie chwilę i można wykonać ją podczas pieczenia lub wyrastania ciasta.

Składniki na aromatyczną pastę z tuńczyka: 

Składniki na aromatyczną pastę z tuńczyka: 
  • 170 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ogórek kiszony lub konserwowy
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu greckiego
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Przygotowanie:

Tuńczyka odsączamy z wody. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, ogórka i natkę. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotowe. Pastą smarujemy wcześniej przygotowane bajgle. 

 

Bajgle z pastą świetnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację, ale także z łatwością można zapakować je jako przekąskę do pracy.