Zdrowe i domowe wypieki, to idealny wybór dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni, a także chcą wiedzieć, co jedzą. Bajgle zapewne kojarzą nam się głównie z przysmakiem Nowojorczyków, ale ku zaskoczeniu przysmak ten pochodzi z naszego rodzimego Krakowa.
Przygotowanie bajgli jest dość czasochłonne, gdyż ze względu na konieczność wyrośnięcia ciasta może trwać nawet od 2,5 do 3 godzin w zależności od wprawy. Mimo wszystko smak tych cieplutkich, domowych bułek z dziurką jest warty każdej minuty w kuchni.
Mleko podgrzewamy w garnku, rozpuszczamy w nim masło i cukier. Kiedy ostygnie i będzie ciepłe (niegorące) dodajemy drożdże i chwilę mieszamy.
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól. Wlewamy zawartość z garnka i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrabiamy minimum 10 minut, aż będzie plastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy 1,5 godziny aż urośnie.
Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i robimy dziurkę w środku. Zakładamy na palec i kręcimy kilka razy wokół palca, aż otwór się powiększy. W garnku zagotowujemy wodę, zanurzamy na 1 sekundę bajgla, wyjmujemy i wycieramy ręcznikiem papierowym.
Smarujemy bajgla żółtkiem następnie posypujemy sezamem. Wkładamy w środek kieliszek posmarowany masłem lub oliwią i odwrócony do góry dnem, aby otwór się nie zamknął podczas pieczenia. Pieczmy w 200 stopniach przez 20 minut.
Do bajgla można dodać dowolne dodatki, zjeść bez niczego lub jako dodatek do innych dań. My proponujemy wypróbować przepyszną pastę z tuńczyka jej przygotowanie zajmie chwilę i można wykonać ją podczas pieczenia lub wyrastania ciasta.
Tuńczyka odsączamy z wody. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, ogórka i natkę. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotowe. Pastą smarujemy wcześniej przygotowane bajgle.
Bajgle z pastą świetnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację, ale także z łatwością można zapakować je jako przekąskę do pracy.