04

Maja

2022

Przepis na fit brownie

Przepis na fit brownie
Udostępnij:

Brownie to pyszne ciasto, którego głównym składnikiem jest gorzka czekolada. Wypiek ten uwielbiany jest przez amatorów czekolady, a szczególnie popularny jest w Stanach Zjednoczonych. W ostatnich latach podbił również polskie kubki smakowe. Ciasto brownie może kojarzyć się z naszym murzynkiem, jednak jest ono bardziej soczyste, a smak czekolady jest bardziej wyrazisty. Dzisiaj jednak podamy Wam przepis na bardziej fit wersję, która smakowo dorównuje oryginałowi. Zaskakującym składnikiem będzie tutaj fasola, z której na pozór mogłoby się wydawać, że nie uzyskamy słodkiego smaku, nic bardziej mylnego! To brownie z fasoli odmieni Twoje postrzeganie na temat wykorzystania warzyw do wypieków.

Składniki: 

  • 2 banany 
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • ¾ szklanki erytrytolu
  • 4 jajka 
  • 1 łyżka mąki ryżowej lub pszennej 
  • 50 g gorzkiej czekolady lub kruszone surowe ziarna kakao 

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

Fasolę z puszki odsączamy na durszlaku dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i pozostawiamy do przeschnięcia.

Do miski wsypujemy wszystkie składniki (poza gorzką czekoladą) i blendujemy na gładką masę.

Dodajemy posiekaną gorzką czekoladę lub ziarna kakao i mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników.

Formę smarujemy masłem lub olejem kokosowym i posypujemy bułką tartą.

Przelewamy ciasto do formy. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. I gotowe!

Gotowe ciasto możemy podawać ze świeżymi owocami. Jedna porcja ciasta będzie dobra w ramach przekąski lub po prostu, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.