Brownie to pyszne ciasto, którego głównym składnikiem jest gorzka czekolada. Wypiek ten uwielbiany jest przez amatorów czekolady, a szczególnie popularny jest w Stanach Zjednoczonych. W ostatnich latach podbił również polskie kubki smakowe. Ciasto brownie może kojarzyć się z naszym murzynkiem, jednak jest ono bardziej soczyste, a smak czekolady jest bardziej wyrazisty. Dzisiaj jednak podamy Wam przepis na bardziej fit wersję, która smakowo dorównuje oryginałowi. Zaskakującym składnikiem będzie tutaj fasola, z której na pozór mogłoby się wydawać, że nie uzyskamy słodkiego smaku, nic bardziej mylnego! To brownie z fasoli odmieni Twoje postrzeganie na temat wykorzystania warzyw do wypieków.
Składniki:
Fasolę z puszki odsączamy na durszlaku dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i pozostawiamy do przeschnięcia.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki (poza gorzką czekoladą) i blendujemy na gładką masę.
Dodajemy posiekaną gorzką czekoladę lub ziarna kakao i mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników.
Formę smarujemy masłem lub olejem kokosowym i posypujemy bułką tartą.
Przelewamy ciasto do formy. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. I gotowe!
Gotowe ciasto możemy podawać ze świeżymi owocami. Jedna porcja ciasta będzie dobra w ramach przekąski lub po prostu, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.